De sportscholen zijn gesloten en het advies is om zo min mogelijk de deur uit te gaan. Dit terwijl stilzitten funest is voor je afweersysteem. En nee, de wandeling van de slaapkamer naar de keukentafel telt niet als lichaamsbeweging. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en collega’s Leonard Hofsta (hoogleraar cardiologie) en Eric van Gorp (hoogleraar klinische virologie) trekken aan de bel.

,,Het gevaar is dat mensen het ‘thuis zitten’ letterlijk gaan nemen”, licht Scherder toe. ,,Door stilzitten verslechtert je weerstand en dat is precies wat je nu niet wilt.” Met hun oproep hopen de wetenschappers dat de politiek in de communicatie over het virus ook het belang van lichaamsbeweging benadrukt. ,,Je hoort steeds het advies over handen wassen, maar lichaamsbeweging wordt nergens genoemd.” 

Je hoeft niet buiten je grenzen te gaan, maar kom uit die stoel. 

Of je nu een sportschooljunkie bent of alleen af en toe de fiets pakt, wanneer je deze dingen schrapt uit je routine, heeft dat binnen enkele dagen al invloed, vertelt Scherder. ,,Je kunt zeggen: ‘ik laat het allemaal maar over me heen komen’, maar je kunt je ook afvragen: ‘wat kan ik zelf doen om gezond te blijven?’ Dit virus zou de trigger kunnen zijn voor veel mensen om juist in beweging te komen.”

Bron; ad.nl