Een aantal tips die je kunnen helpen gemotiveerd te blijven! 

Train met anderen: Door te trainen met anderen blijf je gemotiveerd. Naast het feit dat het gezelliger is om in een groep te trainen, kan samen trainen voor een stok achter de deur zorgen. Het zorgt ervoor dat je naar de sportschool of het fitnesscentrum gaat, al is het alleen maar omdat je nu eenmaal hebt afgesproken. Thuis op de bank blijven hangen is er nu niet bij, want je trainingsmaat staat op je te wachten. Daarnaast kan samen trainen leiden tot betere resultaten, omdat je elkaar kunt stimuleren. Bijvoorbeeld “het spotten” tijdens gewichtentrainingen, dit is een goede manier om iemand te stimuleren tot betere resultaten. Een overleg met je trainingspartner over je trainingsprogramma stimuleert je ook tot betere resultaten. Daarnaast kan het samen trainen leiden tot competitief gedrag, en dit zorgt zeker voor betere resultaten. Je wilt natuurlijk niet minder presteren dan je trainingspartner.

Wees flexibel: Door het opstellen van vervangende doelen, heb je toch een grote kans om iets te bereiken. Wees dus flexibel met het stellen van doelen en pas ze indien nodig aan. Er bestaat ook altijd de kans dat er een keer iets onverwachts gebeurt. Maar geef dan niet op. Je kunt je zelf als doel gesteld te hebben om een lager lichaamsvetpercentage te hebben en meer spieren. Maar stel dat je binnen twee maanden je schouder geblesseerd hebt tijdens het deadliften. Dan betekent dit niet dat je meteen al je doelen aan de kant moet schuiven en voor de televisie kan gaan hangen. Je kunt je nu gaan focussen op oefeningen voor je beenspieren of op cardio-oefeningen waardoor je je lichaamsvet kwijtraakt. Daarnaast kun je hersteloefeningen voor je schouder als doel stellen.

 Zorg voor afwisseling: Verveling is de slechtste motivator die er bestaat. Dag in dag uit dezelfde oefeningen, zorgt ervoor dat je mentaal uitgeblust raakt. Fitness hoeft echter niet saai te zijn. “Verandering van spijs doet eten”. Dit principe heeft betrekking op verschillende aspecten. Allereerst moet er variatie zijn in omvang en intensiteit van je training. Zware en lichte dagen moeten elkaar afwisselen. Ook dient de aandacht afwisselend gelegd te worden op verschillende prestatierelevante eigenschappen. Afwisseling houd je ook gezond, het voortdurend herhalen van dezelfde bewegingen kan zorgen voor blessures. En blessures houden je nou niet bepaald gemotiveerd!

De trainingspijlers: Belangrijk voor training is dat het gaat om de samenhang van training, herstel, voeding en motivatie. Voortdurend leren en experimenteren met voeding, training en herstel werkt op zich al motiverend omdat je door voortdurende aanpassing van de verschillende elementen aan de nieuwe/bijgestelde trainingsdoelen leert dat je veel meer greep hebt op de trainingsresultaten dan gedacht. Het lezen van een boek over de trainingspijlers kan je ook meer inzicht geven over trainen, dit inzicht kun je stimuleren tot trainen. Verkeerd gebruik van één van deze trainingspijlers kan al leiden tot demotivatie: te weinig of onvoldoende uitgekiende voeding kunnen je energie en je vooruitgang belemmeren, hetgeen behoorlijk frustrerend kan werken. Ook onvoldoende herstel kan je in een dal doen belanden.

Het trainingslogboek: Door je doelen op te schrijven kun je natuurlijk ook je vooruitgang in de gaten houden. Een mogelijkheid hiervoor is het bijhouden van een trainingslogboek. Door het maken van een trainingslogboek kun je bijhouden of je doelen realistisch zijn, daarbij geeft het een inzicht in je trainingsgewoontes. Op deze manier kun je mooi aan het eind van iedere maand kijken, wat je allemaal hebt gedaan. Schrijf in je logboek op welke oefening je hebt gedaan, het aantal set en reps, en met welke intensiteit. Zorg ervoor dat je een dag en een datum noteert, dan kun je precies zien hoe vaak je per week hebt getraind en wat je progressie is. Eventueel kun je ook een onderdeel bijzonderheden aan het logboek toevoegen, zodat je kan noteren of je bijvoorbeeld een blessure hebt gehad.

 

 Waarom doe ik het?

Probeer jezelf te blijven herinneren aan de positieve effecten van trainen, hier staan er een aantal voor je opgesomd:

1 Door regelmatig te bewegen leef je langerRegelmatige lichaamsactiviteit is heel effectief in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Bevordert energie, vitaliteit en fitheid. Je lichaam maakt bij het bewegen extra nieuwe cellen aan. Eén van de voorwaarden om langer en gezonder te leven.

2 Je kunt op gewicht blijvenBelangrijk is dat je zo min mogelijk schommelingen in je gewicht hebt. Door te sporten heb je dat, op een natuurlijke wijze en blijvend in de hand. Afvallen kan !

3 Je gaat er beter uitzienJe lichaam krijgt een mooie vorm. Je uitstraling wordt beter. Sporten verbetert je zelfvertrouwen en het geluksgevoel. Verbetert kracht, flexibiliteit en coördinatie.

4 Anti-Stress (inspanning is ontspanning)Het is de meest effectieve wijze om de negatieve gevolgen van stress op de lichaamsprocessen tegen te gaan. Bovendien werkt het preventief. Het maakt je rustig. Je bent dus beter bestand tegen stress-situaties. Sport is een belangrijke remedie tegen een burn-out.

5 Blessure preventief/herstellend Door middel van training kun je bepaalde blessures gericht verbeteren. Daarnaast is de kans op nieuwe blessures lager wanneer je regelmatig beweegt. Je zorgt voor een hogere belastbaarheid van het lichaam, door toename van spierkracht, een hogere botdichtheid en herstel van lichamelijk weefsel

6 Je verbeterd je motorische vaardigheden.Vaardigheden als; snelheid / lenigheid / uithoudingsvermogen / kracht / coördinatie worden onlosmakelijk van elkaar getraind.

Natuurlijk zijn er hiernaast nog vele andere redenen om te sporten…………