De Squat is misschien wel de meest belangrijke oefening die er is. We versterken er onze benen mee waardoor dagelijkse bezigheden makkelijker worden. De squat versterkt ook je stabiliserende spieren, die helpen om je evenwicht te behouden. Verder verbetert het de communicatie tussen je hersenen en de spiergroepen die meehelpen bij de preventie van het vallen. Dit is tevens de nummer 1 aanpak in de preventie van botbreuken.

We zitten veel waardoor de kwaliteit van onze beenspieren sneller achteruitgaat en er problemen kunnen ontstaan bij het traplopen, tillen, balans houden en het handhaven van een goede lichaamshouding. Squats doe je eigenlijk de hele dag door, bijvoorbeeld wanneer je gaat zitten op een stoel. De meest blessures ontstaan door onderontwikkelde stabiliserende spiermusculatuur, slappe gewrichtsbanden en bindweefsel. Wanneer je regelmatig squat, zullen deze spieren en pezen versterken. Daarnaast zorgt regelmatig squatten ervoor dat je flexibiliteit toeneemt, waardoor de kans op blessures ook afneemt. Door squatten wordt de bewegingsmobiliteit in de enkels en heupen vergroot.

Andere voordelen van de squat oefening zijn

 • Bij een squattraining zijn de meeste spierketens in het lichaam betrokken
 • De squat  maken het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten eenvoudiger
 • Het verbetert de meeste sportprestaties
 • Het helpt bij het voorkomen van blessures
 • Goed voor je mobiliteit en balans
 • Goed voor de gezondheid: omdat squats zorgen voor de opbouw van spieren, dragen ze bij aan de regulatie van glucose- en vetstofwisseling, de insulinehuishouding en helpen ze bij het beschermen tegen obesitas, diabetes en hart-en vaatziekten
 • Squats helpen bij het opruimen van lichaamsafval

Verantwoord squatten

 1. Sta met je voeten iets breder dan heupbreedte, de tenen wijzen recht naar voren.
 2. Zak naar beneden, alsof je op een stoel gaat zitten.
 3. De knieën mogen niet voorbij de tenen komen. Je rug dient recht te blijven, borst naar voren. Je moet dus niet voorover gaan hangen waardoor je een gebogen rug krijgt.
 4. De beste manier om ervoor te zorgen dat je rug recht blijft, is door je te concentreren op een punt recht voor je op de muur.
 5. Zorg dat je spanning houdt op je buikspieren. Adem boven in en hou dit vast tot je beneden bent. Wanneer je weer omhoog komt adem je uit, waarna de cyclus zich herhaalt.
 6. Als je beneden bent, span je je bilspieren aan en ga je recht omhoog alsof je aan een touwtje aan je kruin omhoog getrokken wordt.
 7. Zorg ervoor dat je knieën de richting van je tenen volgen. Laat bij de uitvoering de knieën naar de kleine teen wijzen als je naar beneden gaat. Als je knieën naar binnen gaan tijdens de uitvoering krijg je een enorme druk op je patellapees.
 8. Laat nooit je knieën naar binnen knikken!
 9. Span je bilspieren aan bij het naar boven gaan. Kracht komt vanuit je bilspieren. Knijp ze hard samen als je omhoog uitduwt. Dit zal ook je onderrug beschermen tegen blessures!

Luister altijd naar je lichaam, dit is je beste adviseur en niemand kent jouw lichaam zo goed als jijzelf.

Ons advies: doe de squat oefening elke week 2 keer. Start met een set van 5 keer en bouw op naar 10 tot 15 keer. Bouw dan langzaam op naar 2 tot 3 sets van 10 tot 15 squats per keer.