“Ik heb geen zin”, “Ik heb geen tijd”, “Het regent”, “Ik ben vandaag echt te moe”….

Als je regelmatig sport, heb je de afgelopen tijd misschien wel één van deze bovenstaande dingen gezegd of gedacht. Er zijn veel redenen dat we ons zo voelen en een van de meest populaire reden is dat veel mensen trainen gewoon niet altijd zo leuk vinden. Ze doen het omdat ze vinden dat ze het moeten doen, maar ze doen het niet omdat ze het graag willen doen. Behoor jij tot deze groep? Of heb jij ook af en toe struggles om naar de gym te gaan? Gebruik dan deze tips om ervoor te zorgen dat je weer met plezier naar de gym gaat!
 

1. Track je training
Als je competitief bent ingesteld, ook al is het tegen jezelf, dan is het tracken van je workout een goede manier om jezelf te motiveren. Dit kun je doen met een fitness tracker, die statistieken geeft over onder andere je hartslag, aantal verbrande calorieën, vetverbranding en meer.

Zodra je die cijfers ter beschikking hebt, kun je een doel voor jezelf stellen, zoals je gemiddelde BPM (hartslag per minuut) tijdens een intensieve oefening, of het gemiddelde verbrande calorieën. Vervolgens is het you vs you! Probeer iedere keer jezelf te verslaan. Als je je competitief bent ingesteld, zul je daar een enorme boost van krijgen.

2. Train samen
Veel mensen vinden het veel leuker om samen te trainen dan alleen. Buiten het feit dat het leuker is, geeft ook het idee dat je een afspraak hebt met iemand een extra schop onder je kont. Een warming up op de loopband is minder onaangenaam als je ondertussen een leuk gesprek kunt voeren en ook veel oefeningen kun je samendoen. Denk bijvoorbeeld aan sit ups waarbij je een medicine ball overgooit, kruiwagen (goed voor je core!) en burpees over je buddy die in een plank positie staat. Zo kun je elkaar motiveren en aanmoedigen, zodat je met een voldoen gevoel de gym verlaat.


3. Zorg dat je pijnvrij kunt trainen
Kniepijn, stijfheid en ‘shin splints’ zorgen ervoor dat je met veel minder plezier traint. Vooral als je in strijdt bent met de pijn tijdens de training. Om je training leuker te maken is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en van de pijn (waar mogelijk) te ontdoen. De problemen zullen niet van de ene op de andere dag verdwijnen, maar het werken aan een oplossing is wel de eerste stap in de juiste richting.

Als je bijvoorbeeld pijnlijke gewrichten hebt voor, tijdens of na het trainen en als de pijn erger wordt tijdens het trainen, is het geen slecht idee om te vragen naar een doorverwijzing naar een specialist. Het type pijn dat je voelt zal bepalen naar welke specialist je doorverwezen moet worden.   

4. Kies nieuwe muziek
Goede muziek is vaak noodzakelijk om een workout leuk te maken. Het is niet alleen een goede afleiding, maar uit onderzoek is ook gebleken dat we harder werken bij het luisteren van muziek. We worden enthousiast en krijgen meer energie. Als de muziek een goede beat heeft, ben je geneigd om met meer kracht te bewegen!

Maar…. Als je 1 vaste playlist hebt en iedere training op ‘repeat’ drukt, raak je snel verveeld. De nummers die jou eerst motiveerden, zorgen er nu voor dat je de minuten aftelt totdat de training eindelijk voorbij is. Ververs je playlist dan ook regelmatig. Gebruik bijvoorbeeld Spotify om een playlist te luisteren die je nog nooit eerder hebt gehoord, of voeg regelmatig nieuwe nummers toe aan je eigen playlist. Je kunt je muziek ook omruilen voor een motivational speech of zelfs een boek. Dat kan tijdens een langeafstandsloop de ultieme afleiding zijn.

5. Doe mee aan groepslessen
Heb je geen motivatie meer om zelf te trainen? Doe dan mee aan de groepslessen! Samen zweten is voor veel mensen beter dan alleen en de energie van de andere deelnemers werkt aanstekelijk! Voor veel mensen zijn groepslessen de enige vorm van training waar ze echt van genieten, dus zeker het proberen waard. Het aanbod is heel ruim, waardoor je kunt afwisselen en je je nooit zult vervelen. Doe eens mee met HIIT, spinning, power of een yoga les!


Het creëren van plezier in je training gaat hand in hand met goed naar jezelf luisteren je te doen wat je lichaam op die dag van je vraagt. Het is niet erg om flexibel om te gaan met je trainingen en de ene keer vol gas te gaan, terwijl je de andere dag liever werkt aan je flexibiliteit. Als je het voor jezelf leuk maakt, houdt je het uiteindelijk langer vol en dat is wat telt.