Projectomschrijving

Pilates: Een oude methode herontdekt en geperfectioneerd. Pilates is een trainingsmethode uit de eerste wereldoorlog. De training is gericht op individuele instructie en werd na de eerste wereldoorlog in de VS vooral toegepast bij professionele dansers. Ook vandaag de dag wordt de methode in de VS gegeven op speciale Pilates Studio’s door speciaal opgeleide en gespecialiseerde dansdocenten. De sterren die succesvol getraind worden met Pilates krijgen individuele trainingen.

De originele methode is dus minder geschikt voor de fitnesscentra die werken met minder goed getrainde sporters en met grote groepen. Om de methode toepasbaar te maken voor de fitnesscentra zullen een aantal elementen aangepast en gewijzigd moeten worden. Tegenwoordig heeft men de sterke onderdelen uit de oude Pilates methode gecombineerd met hedendaagse fitness elementen. Hierdoor is de methode effectiever, veiliger, intensiever, beter toepasbaar bij grote groepen.

De voordelen van Perfect Pilates ten opzichte van de originele Pilates zijn:

Perfect Pilates -> De lesopbouw: In tegenstelling tot de originele methode werken we met een gestructureerde lesopbouw met een warming up en een cooling down. Hierdoor wordt het lichaam voorbereid op de oefeningen en neemt de kans op blessures af.

Perfect Pilates -> De ademhaling: De meeste Pilates lessen gaan uit van de persademhaling dus inademen wanneer je kracht zet. Deze ‘tegen natuurlijke ademhaling’ is een principe van uit de yoga en berust op andere principes. Namelijk dat energie die je inademt, “prana” geperst moet worden naar de organen. Het risicovolle hieraan is dat de terug stroom van bloed naar het hart afneemt en de belasting op hart -en bloedvaten hoog is. Perfect Pilates gaat uit van de natuurlijke ‘fysiologische’ ademhaling. Hierbij blaas je juist uit bij het kracht zetten waardoor de druk in de buik-borstholte kan ontladen. Tevens wordt er vaak gewerkt met het in en uitademen door de neus. Maar het is efficienter om door je neus in te ademen en door je mond uit te ademen. Door het inademen door je neus wordt de lucht gefilterd, verwarmd en bevochtigd. Door het uitademen door je mond ontstaat een lichte druk verhoging waardoor je luchtwegen zich wijder openen.

Geschiedenis Pilates:

Pilates is een training voor het hele lichaam of zoals dat mooi heet: voor Body & mind. Geen futuristische computer gestuurde fitnessaPerfect Pilatesaratuur maar gewoon oefeningen op een matje. Deze trainingsmethode uit het begin van de vorige eeuw is de afgelopen 10 jaar in de VS uitgegroeid tot een enorme hype.

En nu is ook Nederland aangestoken. De vraag rijst natuurlijk meteen: wat heeft deze trainingsmethode het fitnesscentrum te bieden. Is het niet al weer dezelfde oefeningen in een nieuw jasje? Het antwoord is nee. Je zult zien en ervaren dat Pilates een nieuwe trainingsvorm is. Het is als het ware ‘back to basic’: terug naar alle natuurlijke bewegingsvormen, terug naar de natuurlijke spierketens. De kracht zit ‘m vooral in de eenvoud en combinaties van de bewegingen. Zowel kracht, lenigheid als stabiliteit komen aan bod. Pilates is zoals de grondlegger het noemde: “de kunst van de spierbeheersing”.

Joseph Pilates

De grondlegger van de methode, Joseph Pilates, werd in 1880 geboren in Duitsland. Voor de eerste wereld oorlog was hij werkzaam in Engeland als sportleraar en bokstrainer van de Britse politiekorps. Toen de oorlog uitbrak kwam hij net als alle andere allochtonen in een kamp terecht. Daar begon hij met oefeningen voor zijn medekampgenoten. Naast diverse grondoefeningen deed hij ook oefeningen met behulp van de veren van de bedden. Niet alleen de gezonde mensen maar ook de mensen die ziek waren trainde hij met zijn zelf ontwikkelde methode. De artsen merkten op dat de mensen uit zijn kamp fitter waren dan uit de andere kampen en dat de zieken sneller herstelden door de oefeningen. Na de oorlog ging hij terug naar Duitsland maar besloot al snel om naar de Verenigde Staten te emigreren. Samen met zijn vrouw begon hij in 1926 in New York zijn eigen sportstudio waar hij zijn trainingsmethode doceerde en verder ontwikkelde. De methode werd al snel ontdekt door de professionele dansers. Vooral de combinatie van lenigheid, stabiliteit en spierbeheersing trok hen aan. Martha Graham, grondlegger van de moderne dans, was een van zijn trouwe aanhangers. In de methode zijn de invloeden vanuit de dans duidelijk herkenbaar. Vooral de principes van combinatie van een vlakke rug en uitgedraaide heupen zijn daar voorbeelden van. In 1945 verscheen zijn boek “Return to life” waarin hij zijn methode beschreef. Zijn leerling Romana Kryzanouwska heeft vervolgens zijn werk voort gezet en de methode verder ontwikkeld. In de laatste decennia is de methode gecombineerd met Yoga technieken. Vooral de combinatie van oefeningen met de persademhaling vanuit de yoga is daar een duidelijk voorbeeld van.